
In juni 2024 verscheen de Engelstalige uitgave Financial, Staffing and Societal Sustainability of Dutch Health Care – An urgent need for clear choices bij Springer. Merove Gijsberts is een van de auteurs en schreef dit – samen met Gijsbert Werner, Arthur van Riel en Marianne Visser – tijdens haar detachering bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Dit open access boek analyseert het huidig functioneren van het Nederlandse zorgstelsel, brengt in kaart hoe keuzes kunnen worden gemaakt in de Nederlandse gezondheidszorg en laat zien waarom deze noodzakelijk, urgent en onvermijdelijk zijn.
De Nederlandse zorg presteert over het algemeen goed, maar er zijn in delen van de zorg grote knelpunten. Om de kwaliteit en toegankelijkheid blijvend te kunnen borgen, dient de zorg in financieel, personeel en in maatschappelijk opzicht houdbaar te zijn. Deze drie dimensies van houdbaarheid staan echter steeds meer onder druk door ontwikkelingen als vergrijzing, de opkomst van nieuwe zorgtechnologie en de toename van het aantal chronisch zieken.
We gebruiken met zijn allen steeds meer en steeds duurdere zorg, waardoor de grenzen van de financiële, personele en de maatschappelijke houdbaarheid in zicht komen. Nu zijn er al flinke personeelstekorten – zonder veranderingen zou over veertig jaar één op de drie mensen in de zorg moeten werken, vergeleken met één op de zeven nu. De afgelopen tientallen jaren is er daarom ingezet om de zorg efficiënter te organiseren. Daar moet ook zeker mee door worden gegaan, maar het zal in de toekomst niet genoeg zijn.
Om de groei van de zorg te begrenzen, moeten we daarom beter gaan kiezen waar onze prioriteiten in de zorg liggen. Leidend zijn dan twee uitgangspunten. Waar kunnen we de meeste gezondheidswinst behalen? En in welke delen van de zorg moeten kwaliteit en toegankelijkheid versterkt worden?
Om de zorg voor iedereen toegankelijk en kwalitatief hoogstaand te houden, zijn duidelijke keuzes nodig in de toewijzing van middelen en personeel. Dit is in de eerste plaats een politieke verantwoordelijkheid en is van bijzonder belang voor kwetsbare groepen wier stem niet zo automatisch wordt gehoord in het publieke debat en wier belangen gemakkelijker worden verdrongen.
Hoewel dit boek zich richt op Nederland, spelen soortgelijke processen zich net zo goed af in andere landen. Dit maakt het relevant voor beleidsmakers, professionals en onderzoekers aldaar.
Voor meer informatie zie:
Voor het boek zie: