Valt er wat te leren?

Auteur: Rob Wagenaar

Het is verbazingwekkend hoeveel contemplatieve teksten er uit de pennen van de columnisten vloeien in deze crisistijd. Mijn twee kwaliteitskranten lopen ervan over, alsof er niets anders is om over te denken en te schrijven. Toch is het inderdaad lastig om je over wat anders druk te maken, de coronawaan slokt alle aandacht op. Ik hou het op introspectie: wat gebeurt er met mij? Toch wel interessant om dat te formuleren en te delen.

Daar heb ik geen tijd voor, nu!

Een pijnlijke constatering. Nu ik er wel tijd voor heb, gebeurt het ook niet! In mijn werkkamer staan nog verschillende onuitgepakte verhuisdozen van vorig jaar. Daar heb ik nu geen tijd voor, was de smoes voor mijn ongeduldige partner. Ammehoela! Ik heb er echt geen zin in, het gebeurt dus nog steeds niet! Mijn website is nodig aan revisie toe. Er moeten teksten komen! Na 7 weken zijn ze er nog steeds niet. Shame on you! Het is kennelijk veel boeiender om een column te schrijven. Zeg dus nooit meer: ik heb er geen tijd voor. Geef toe: je hebt er geen zin in en daar word je niet op afgerekend. Heeft dat wellicht wat met “beloning” te maken?

Adrenalinejunk, echt wel!

Wat is het toch geweldig als je ergens expliciet voor wordt uitgenodigd en gevraagd. Liefst met een deadline en hoge moeilijkheidsgraad. Maakt niet uit door wie, betaald of onbetaald. Als het maar scoort, als je er maar iemand blij mee maakt. Adrenaline, het is mijn brandstof om te presteren. En ik mis dat. Het tempo gaat eruit, de creativiteit is minder.

Geen flow, waar leef ik voor?

Tja, volle dagen, van de ene naar de andere sessie, uitgeput en voldaan laat thuiskomen. Eten, slapen en de volgende dag weer. Geen tijd om lang ergens over na te denken. Het leven slokt je op en dat is prima. Maar nu? Plenty tijd om je leven te overdenken. Is dit het dan? Moet ik hiermee doorgaan, tot het einde van mijn tijd? Of krijg ik nu mijn kans om een reset van mijn leven te doen. En kan het dan beter worden? En hoe zou dat leven er dan uit zien? Peilloze diepten en onrustig makende gedachten. Terug in de flow is wel een fijne escape!

Je maatje echt zien

Via een shock van de ene op de andere dag in een geheel ander echtelijk patroon terecht komen. Gaat ons dat lukken het ook dan fijn met elkaar te hebben? En hoe doen we dat de hele dag samen? Mooie kansen om veel meer samen te doen. En die je dan bewust zijn en het ook pakken. Onze heilige 2 uur “eruit” van vier tot zes bijvoorbeeld. Mijn omgeving met vrouw nog nooit zo intensief verkend!

Per saldo

Natuurlijk er zijn grote verschillen in hoe deze crisis effect heeft op levens. Ik mag niet klagen, er zijn – nog – geen grote problemen. Dus voor mij zijn er zeker plussen in deze tijd. Ik realiseer me dat terdege. Maar besef me ook dat het heel goed mogelijk is dat er post-crisis niets veranderd. Is dat erg? Ja, misschien wel. Ik heb nog een paar weken om daar iets mee te doen!