Motivatie

Motivatie is: “het hebben van een onvervulde behoefte, want een vervulde behoefte motiveert niet. Deze onvervulde behoefte moet meer discomfort dan comfort opleveren”. De eerste zin is zeer duidelijk en bijna een no-brainer maar toch ook weer heel belangrijk. Het zet je namelijk aan het denken: welke behoeftes heb ik eigenlijk? Wat streef ik na? Wat wil ik? De tweede zin is een zeer belangrijke toevoeging. Het geeft namelijk aan dat ons brein liever geen enkel kilojouletje te veel uitgeeft. We merken dit non-stop elke dag. We gaan pas de overhemden strijken wanneer het echt niet langer kan (meer discomfort dan comfort). We komen pas in beweging wanneer onze behoefte nog niet is vervuld en deze voldoende discomfort oplevert, in welke vorm dan ook.

Luister naar mijn gesprek met Guus Jaspers