Historische leiders nieuwsbrief

Wat we allemaal kunnen leren van historische leiders

Tot mijn grote verbazing komen er per maand enkele tientallen boeken over management, leiderschap, cultuurveranderingen en organisatieontwikkeling op de markt. De meeste bevatten veel moois en sommige ook geweldige nieuwe inzichten. Sterker nog, sinds ik in 2020 begonnen ben met mijn podcast Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling heb ik een aardig aantal van deze boeken besproken. Ook heb ik een flink aantal van de auteurs te gast gehad. Bijna allemaal prachtige gesprekken, dus daar niet van.

Maar voor mij, als meer dan bovengemiddeld historisch geïnteresseerde, knaagde er iets bij steeds weer nieuwe ideeën. Er zijn in de geschiedenis zoveel uiterst succesvolle leiders geweest. De vraag die ik had, is wat we daarvan zouden kunnen leren. Met twee voormalig collega’s, uit verschillende periodes van mijn carrière, ben ik begonnen met een aanvulling op de reguliere afleveringen van de podcast. Boudewijn en Floris zijn inmiddels veel meer dan voormalig collega’s. Het zijn volwaardige co-hosts, vrienden en sinds kort zelfs mede-auteurs in de dop geworden.

We publiceren om de week een zogenaamde leiderschap snack. Waarin we de (historische) context van de betreffende leider schetsen; zijn of haar uitdagen benoemen én kijken naar de wijze lessen die je als hedendaagse leider kunt trekken door goed te kijken en luisteren naar die historische figuur.

We zijn ook begonnen aan een boek, waarin we tussen de 15 en 25 van onze hoofdpersonen iets uitgebreider gaan behandelen. En een aan set met associatiekaarten die in te zetten zijn als je vastloopt bij een groot of juist alledaags probleem.

Voor deze nieuwsbrief heb ik een overzicht gemaakt waarin te zien is uit welke tijdvakken ‘onze’ leiders komen. Uit welke delen van de wereld. En welke (soms verrassende) leiderschap snacks het beste beluisterd zijn.

Wil je ze allemaal luisteren? Abonneer je dan op de podcast. Ben je alleen geïnteresseerd in de historische leiders dan is er ook een aparte playlist.

Playlist historische leiders: Luister hier

Christian van den Berg