Stichting Buddy to Buddy

Buddy to Buddy helpt vluchtelingen uit isolement door vriendschappen in alle
soorten en maten

“95% procent van de nieuwkomers in Nederland wil graag meer Nederlandse vrienden. 25% van de nieuwkomers is na 10 tot 15 jaar nog steeds sociaal geïsoleerd.” Enkele onderzoeksresultaten waarmee Julia Snijder haar verhaal over het werk van stichting Buddy tot Buddy opent. Cijfers waar een wereld achter zit. In het filmpje dat Julia ons liet zien, krijgen die cijfers een gezicht.

Julia werkt als kernteamlid voor stichting Buddy to Buddy Nederland, regioleider voor de provincie Utrecht en projectleider voor de lokale stichting Buddy to buddy in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zij was als gastspreker aanwezig bij de kerstbijeenkomst van ons bureau. We kennen Julia omdat WagenaarHoes in het kader van social return een bijdrage mag leveren aan het werk van Buddy to Buddy.

Stichting Buddy to Buddy helpt vluchtelingen en statushouders uit een isolement te komen door hen op basis van gelijkwaardigheid te koppelen aan stadsgenoten. Veel nieuwkomers zijn eenzaam: uit onderzoek blijkt dat een op de drie vluchtelingen zelden tot nooit contact heeft met Nederlanders, terwijl de behoefte juist ontzettend groot is. Daarom organiseert Buddy to Buddy laagdrempelig contact van mens tot mens. Dit contact is een voorwaarde voor sociale integratie, maar voor beide kanten geldt dat werelden worden vergroot.

Het concept is laagdrempelig: het doel is gewoon jezelf te zijn en een nieuwkomer in je leven toe te laten. Meer niet. Wie zich aanmeldt met het idee een vluchteling te helpen, komt er vaak tijdens het traject achter dat je het best kan helpen door gewoon jezelf te zijn. Nieuwkomers komen in de eerste jaren in Nederland vooral in contact met Nederlanders via hulpverlening, in die contacten is het vaak niet mogelijk om een vriendschappelijk contact op te bouwen. Een gelijkwaardig contact op basis van gedeelde interesses is dan ook iets waar veel nieuwkomers én Nederlanders naar op zoek zijn.      

Julia: “Het gaat over vriendschap in alle soorten, kleuren en maten.”

Buddy to Buddy is in 2015 gestart in Zutphen, in 2017 volgde Breda en in 2018 Utrecht. Inmiddels zijn er in 18 gemeenten lokale Buddy to Buddy-stichtingen actief. Daarnaast is er een landelijke stichting – Buddy to Buddy NL – die de lokale stichtingen faciliteert en de (succes) formule doorontwikkelt. Per lokale stichting lukt het gemiddeld om jaarlijks 100 tot 125 matches te maken, dus om 200 tot 250 mensen te koppelen.

Matches tussen buddy’s worden gemaakt op basis van gedeelde interesses en gelijkwaardigheid.

Julia vertelt: “Tijdens de kennismaking spelen we met buddy’s het spel Storytwister. Dat spel hebben we zelf ontwikkeld. Het is heel simpel: er is een speelveld met icoontjes, waarvan je er willekeurig eentje prikt. Het eerste wat er bij dat icoontje bij je opkomt, deel je met je gesprekspartner. Het spel (waarvan de uitleg in diverse talen op de achterkant staat) leidt het gesprek vooral naar overeenkomsten tussen mensen. Terwijl het anders snel vooral over verschillen gaat. Het delen van eerste associaties bij de icoontjes geeft verbindingen waar je normaal gesproken niet snel achter komt.” 

Julia laat het ons zelf ervaren door een rondje te spelen. Het spel is even simpel als verrassend en effectief. Zelfs enkele collega’s die elkaar al jaren kennen, ontdekten in een rondje Storytwister gedeelde ervaringen die ze voorheen nog niet van elkaar kenden.

Ook het matchingstraject dat de stichting heeft ontwikkeld voor buddy’s, zit zo doordacht in elkaar. Het matchingstraject is gebaseerd op informatie, inspiratie, interactie en intervisie.

Na een eerste informatieavond en intake, volgt een matchingsdiner waarbij 25 buddykoppels elkaar voor het eerst ontmoeten en samen op een leuke locatie dineren. Afgelopen maand was er een speciaal kerst-matchingdiner op Zonheuvel in Doorn.

Er wordt tijdens deze diners veel gelachen en soms zelfs samen gedanst. Na een succesvolle match spreken buddy’s gedurende 4 maanden eens per week met elkaar. Wat ze dan samen doen, bepalen de buddy’s zelf. Gedurende die vier maanden is er 3x een intervisie-moment dat door de stichting wordt georganiseerd. Een van die intervisiemomenten is bijvoorbeeld de ‘Vraag maar raak’-avond. Daarbij kunnen de buddy’s anoniem vragen inbrengen die vervolgens in de groep samen besproken worden. Soms simpele vragen zoals “waarom trekken Nederlanders hun schoenen niet uit als ze bij mij op bezoek komen”, maar soms ook gevoeliger kwesties zoals “Is homoseksualiteit volgens de Islam verkeerd?”. Door deze ‘vraag maar raak’ bijeenkomsten, kunnen vragen die een belemmering zouden kunnen worden voor de vriendschap op een veilige manier opgelost worden. Na de vier maanden is er een symbolisch eindfeest. Symbolisch, omdat het niet bedoeld is als eind van het contact, maar juist als eind van de kennismakingsperiode.

Een meerderheid van de buddy’s blijft elkaar na de eerste vier maanden opzoeken. Zo’n 60 tot 70% heeft na een jaar nog regelmatig contact. De formule werkt dus. Toch zijn er ook uitdagingen.

Julia vertelt: “We lopen inmiddels aan tegen enkele strategische vraagstukken, vooral ten aanzien van de doorontwikkeling van Buddy to Buddy. De drie belangrijkste vragen die voor ons nu centraal staan zijn deze:

  • Hoe kunnen we goed en gestaag blijven groeien?
  • Zijn er nationale partijen waarmee we echt móeten samenwerken?
  • Wat zijn nieuwe ingangen om locaties te starten?

We zijn blij dat WagenaarHoes ons hierbij helpt en ons van advies zal voorzien.

Hoe je ons verder kunt helpen? Word buddy, word vriend van de stichting of business buddy en vertel over ons!”

Meer weten over het werk van Buddy to Buddy? Zie: together you discover more – Buddy to Buddy.

Noortje Gerritsen

Alinda portret DEF

Alinda van Bruggen

Kees de Haas

Frank Tromp

Frank Tromp