Nieuwsbrief December 2023

2023 was een jaar met grote tegenstellingen. Dichtbij en wereldwijd zijn de opgaven groot en urgent. Intussen zijn we druk met mooie opdrachten en projecten. Hoe onze opdrachten zich verhouden tot de grote opgaven, is een vraag die ons steeds bezig houdt. In ons werk willen we van betekenis zijn. Voor onze opdrachtgevers, maar ook in het grotere geheel. Door bij te dragen aan een publiek domein waarin alle belangen een plek krijgen. De jaarwisseling nodigt uit tot reflectie, tot “betekenisgeving achteraf”. Om op basis daarvan koers te bepalen om ook in 2024 van betekenis te kunnen zijn. In deze nieuwsbrief delen we graag enkele onderdelen van onze reflectie. 

We wensen u een gelukkig, perspectiefrijk en betekenisvol nieuwjaar!

Betekenisgeving achteraf

Vijf collega’s van WagenaarHoes kwamen in 2023 maandelijks bij elkaar onder de mysterieuze naam Betekenisgeving Achteraf. Deze naam is ontleend aan het werk van Karl Weick (1936), die de term sensemaking introduceerde om te beschrijven wat de centrale activiteit is van mensen die samenkomen – niet noodzakelijkerwijs samenwerken – in organisaties. Onze gesprekken over ‘betekenisgeving achteraf’ leverden ons naast veel lol ook nieuwe inzichten op en  handelingsperspectieven op ons werk.

Lees meer...

Buddy to Buddy helpt vluchtelingen uit isolement door vriendschappen in alle soorten en maten

95% procent van de nieuwkomers in Nederland wil graag meer Nederlandse vrienden. 25% van de nieuwkomers is na 10 tot 15 jaar nog steeds sociaal geïsoleerd. Julia Snijder, kernteamlid van stichting Buddy to Buddy NL opent haar verhaal over het werk van de stichting met enkele cijfers waar een wereld achter zit. In het filmpje dat Julia ons liet zien, krijgen die cijfers een gezicht. Julia was als gastspreker aanwezig bij de kerstbijeenkomst van ons bureau.

Lees meer...

Terugblik symposium Algemene beginselen van behoorlijk organiseren 

Meer dan 120 bestuurders, managers en andere deelnemers namen op 20 november jl. in Theater De Veste in Delft deel aan het symposium over de ‘Algemene Beginselen van Behoorlijk Organiseren in het publieke domein’. Maarten Schurink en Jan van Zanen gingen als keynote sprekers in op het belang van deze beginselen.

Lees meer...

Wat we allemaal kunnen leren van historische leiders, door Christian van den Berg

Elke maand komen er tientallen boeken over management, leiderschap, cultuurveranderingen en organisatieontwikkeling op de markt. De meeste bevatten veel moois en sommige ook geweldige nieuwe inzichten. Maar voor mij knaagde er, als meer dan bovengemiddeld historisch geïnteresseerde, iets bij steeds weer nieuwe ideeën. Er zijn in de geschiedenis zoveel uiterst succesvolle leiders geweest. Wat zouden we daarvan kunnen leren?

Lees meer...

De schoonheid van de bureaucratie, column door Eric ten Hulsen

Onlangs zag ik een afgedankte bank op straat staan. De veren staken eruit, met tekenen van roest. Ik dacht aan mijn auto. En aan hoe ik vroeger de reiniging moest zien te bereiken. Telefoonboek, algemeen nummer gemeente, doorverbinding, geen gehoor. Weet u het nog? Dienstverlening was tot de jaren negentig een onbekend begrip bij overheden. Toen veranderde dat. 

Lees meer...