Succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking

Intergemeentelijke samenwerking is van alle tijden, maar in veel gevallen liepen gemeenten de afgelopen jaren tegen de grenzen van de bestaande samenwerkingsverbanden aan. Was er niet méér uit de samenwerking te halen? Méér kwalitatieve winst voor de organisatie? Méér efficiencywinst? Méér bestuurskracht?

De afgelopen jaren hebben als antwoord op deze vragen nieuwe vormen van intergemeentelijke samenwerking het licht gezien. Bij een aantal van die vormen is WagenaarHoes intensief betrokken geweest, zoals de samenwerking tussen Ten Boer en Groningen (uitbesteding van vrijwel alle ambtelijke werkzaamheden van Ten Boer aan Groningen) en de samenwerking tussen Blaricum, Eemnes en Laren (één gemeenschappelijke werkorganisatie). Vanuit deze en andere ervaringen is een aantal succesfactoren beschreven.

Bekijk hier het boekje:

Tien succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking

Meer weten over onze ervaring met intergemeentelijke samenwerking? Neem contact op met onze adviseurs of secretariaat@wagenaarhoes.nl

Harry binnen lachend DEF

Harry ter Braak
Adviseur - Vennoot