Nieuwsbrief zomer 2022:

Bij vakantie hoort zorgeloosheid, maar deze zomer laten de zorgen zich moeilijk opzij zetten. Op vrijwel ieder terrein staan we voor grote opgaven en worden we geconfronteerd met crisissituaties. Soms ook doordat het aanpakken van problemen te lang is uitgesteld. Zonder intelligente en eerlijke analyses, oog voor ieders positie en belang, bereidheid om daadwerkelijk in actie te komen, inzet te leveren en in te leveren, goede procesregie en lange adem zijn deze opgaven niet op te lossen. Leiderschap met hoofd, hart en handen, dus. Onze missie is om daaraan bij te dragen, in alles wat wij doen. In deze nieuwsbrief vindt u enkele voorbeelden daarvan.

Wij wensen u veel leesplezier en een fijne zomer, om daarna weer met frisse moed, een helder hoofd, een warm hart en handen uit de mouwen te doen wat nodig is!

Doorbreken van stagnatie in verbetering

Terug op het oude nest

Hoe leuk is het om na verloop van tijd weer terug te keren op de plek waar je ooit aan de slag bent geweest? Oude herinneringen ophalen. Voormalig collega’s die privé en zakelijk nieuwe verhalen en avonturen delen. Over huwelijken, nieuwe relaties, geboren (klein‑)kinderen, laatste verhuizingen, gebouwde (vakantie-)huizen maar ook over de laatste promoties, mooie projecten en andere ontwikkelingen binnen die voor jou zo bekende werkplek

Lees meer...

In gesprek met:
Rob Wagenaar

Het is 1987. Het jaar waarin de ‘De Aanslag’ van Fons Rademakers als eerste Nederlandse film een Oscar wint. Het is ook het jaar dat Margaret Thatcher voor de derde keer verkozen wordt tot premier van het Verenigd Koninkrijk, de veerboot Herald of Free Enterprise bij het verlaten van de haven van Zeebrugge zinkt en in Amsterdam het homomonument wordt onthuld ter nagedachtenis aan de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog.

Het is in dat jaar dat de toen eenenveertig jarige Rob Wagenaar het organisatieadviesbureau Wagenaar, Hoes & Associés oprichtte, bijna meteen tezamen met de inmiddels overleden Frank Hoes. En omdat je het verleden moet kennen en het heden moet begrijpen om de toekomst te kennen, is een vijfendertigjarig jubileum een prachtig moment om met Rob in gesprek te gaan.

 

Lees meer...

Bestuurlijk Leiderschaps Ontwikkelings Traject

Jaarlijks organiseert WagenaarHoes het Bestuurlijk Leiderschaps Ontwikkelings Traject (BLOT): een leergang op basis van open inschrijving, die dagelijks bestuurders (zoals wethouders en heemraden) in een setting plaatst waarin het delen van ervaringen en leren van elkaar mogelijk is. Een traject dat de uitdagingen van deze tijd hanteerbaar maakt met sprekers, simulaties en discussies onder gelijkgestemden die ook hun rol nog zoeken en hun kracht maximaal willen benutten.

Wat gebeurt er wanneer je uit je comfortzone wordt gebracht? Hoe pak je gewenste veranderingen aan? Hoe kan je grote betrokkenheid laten zien en dan toch niet zelf onderdeel van het probleem worden? En wat betekent het om te besturen zonder te managen? Allemaal voorbeelden van thema’s die de revue passeren.

Lees meer...

of

Kijk naar het introductiefilmpje

Gemeenten doen het beter dan ze denken – ervaringen vanuit de Tafel Casuistiek sociaal domein

Door Alinda van Bruggen en Mieke Maas

Portefeuillehouders Sociaal domein van gemeenten en vertegenwoordigers van rijk en VNG bespreken aan de Tafel Casuistiek casussen uit de gemeentelijke praktijk waarvan zij als bestuurder ‘buikpijn’ hebben. Omdat zij daarin aanlopen tegen de grenzen van wat de gemeente kan oplossen of tegen morele dilemma’s. Of omdat de gewenste aanpak schuurt met wet- en regelgeving.

Lees meer

Uitdaging? Ga weg, gewoon een probleem!

Ik geef het maar gewoon toe. Ook ik heb jarenlang het woord “probleem” geprobeerd te vermijden. Klinkt helemaal niet positief. En zeker niet van deze tijd om een “probleem” te hebben. Je hebt een “uitdaging”.
Sterker nog, ik heb ingegeven door een neiging tot positivisme voldoende collega’s, medewerkers en bestuurders voorgehouden dat praten over een uitdaging veel meer energie geeft dan praten over een probleem.

Lees meer...

Nieuws

WagenaarHoes organisatieadvies heeft drie nieuwe associés mogen verwelkomen: Jurgen Bueving, Miranda Diependaal en Vanessa Gosselink.  

Lees meer...