Morele ambitie, iets goeds willen bijdragen aan de samenleving. Het boek van Rutger Bregman inspireert sommigen om radicaal andere keuzes te maken. Voor ons is iets willen bijdragen aan de samenleving altijd een belangrijk criterium, zowel bij selectie van nieuwe collega’s als in de opdrachten die we doen. En dat beperkt zich niet tot ons advieswerk. In deze nieuwsbrief leest u hoe Noortje Gerritsen en Amida Michael als interim managers bij UHT zich daarvoor hebben ingezet; hoe Frank Tromp als bestuurslid van de ROA een bijdrage wil leveren; en hoe inspirerend zijn en bruikbaar wethouder Jeroen van den Heuvel van Maashorst de algemene beginselen van behoorlijk organiseren vindt die door ons geformuleerd werden. Daarnaast een reflectie van Frank over goed programmamanagement; boekbesprekingen door Harry ter Braak en een column van Eric ten Hulsen die stelt dat we er met goede intenties alleen niet komen, maar dat “beleid pas bestaat als het gerealiseerd is “.
We wensen u veel leesplezier!
Het belang van een methodiek voor programmamanagement in het realiseren van strategische doelen
In complexe veranderprogramma’s die ik van dichtbij mag waarnemen, ontbreekt het vaak aan een methodiek voor programmamanagement, waardoor aspecten als de governance, de programmastructuur en de veranderstrategie nog al eens tekortschieten. Met als gevolg dat deze programma’s, bijvoorbeeld door veranderingen in de context, geen materiële bijdrage meer leveren aan de strategische doelen van organisaties.
Lees meer...

Interview met Frank Tromp, nieuw bestuurslid van de Raad voor Organisatie Adviesbureaus
“Ik ben lid geworden van het bestuur omdat ik passie heb voor het vak van organisatieadviseur. Ik geloof dat onze beroepsgroep een belangrijke bijdrage kan leveren aan het functioneren van de organisaties van onze opdrachtgevers. In ons geval aan het publieke en semipublieke domein, dus indirect aan de Nederlandse samenleving. Dat motiveert en inspireert me. Voor mij staat buiten kijf dat de kwaliteit en de professionaliteit van adviseurs van cruciaal belang zijn voor de toegevoegde waarde van organisatieadvies voor onze opdrachtgevers.
Lees meer...Behoorlijk organiseren en juiste prikkels – In gesprek met wethouder Jeroen van den Heuvel
Het college van B&W van Maashorst constateerde recent dat het sinds de herindeling snel is gegaan. Het college ziet dat het voortvarend bezig is met de realisatie van hun programma. Nu, halverwege hun termijn, is het het college duidelijk geworden dat ze het daar niet bij kunnen laten. De sociaalmaatschappelijke en economische context verandert snel. Zo snel dat een tussentijdse aanpassing van de ambities mogelijk nodig is. De komende jaren zal met een krapper wordende arbeidsmarkt veel in ontwikkeling moeten komen om goed voorbereid te zijn op de toekomst.
Lees meer...
Werken aan Herstel Toeslagen: ervaringen van twee interim managers bij UHT
Noortje Gerritsen en Amida Michael delen hun ervaring als interimmanager bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) van de dienst Toeslagen (MinFin). Noortje en Amida hebben meer dan een jaar geholpen bij de opgave van UHT: groeien van een kleine crisisorganisatie naar een omvangrijke hersteloperatie met honderden vakinhoudelijk specialisten in een publieke context met veel dynamiek.
De afwezige overheid – column door Eric ten Hulsen

Lekker lezen: boekbesprekingen door Harry ter Braak
Jan Tromp en Coen van de Ven schrijven zeer anekdotisch over wantrouwen in de wandelgangen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid schrijft zeer gedegen maar toch prettig leesbaar met ‘Grip: Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle’. Jan Stolker verwoordt ‘het spel in de boardroom’ als ‘een
introductie in behavioral governance’. Dan is het toch telkens een genot deze boeken te mogen lezen om ze bij anderen onder de aandacht te mogen brengen.
Lees meer...